Måltidsersättningar

Poängen med måltidsersättningar är att mätta, ge den näring som behövs, men ändå vara bra mycket mindre kaloririka än vanliga måltider. De är menade att ersätta en måltid om dagen och kommer som pulverdiet, färdig dryck eller som kakor. Ersättningarna går att köpa på Apoteket, i hälsokostaffärer och i vanliga butiker.

Måltidsersättningar ska användas under en begränsad tid, upp till två veckor och kommer som milkshakes, pulver som ska blandas ut i vatten eller kakor. Ersättningarna kallas populärt för VLCD eller LCD vilket står för Very Low Calorie Diets alternativt Low Calorie Diets. Det betyder att intaget vid den här typen av diet blir bra mycket mindre än vad kroppen egentligen behöver för att må bra. Diet genom måltidsersättningar ska därför bara användas av vuxna och i övrigt friska personer.

Måltidsersättning
Måltidsersättningar kommer vanligen i form av milkshakeliknande drycker.

Det går att få bort tre till fyra kilo på enbart ett par veckor genom att nyttja måltidsersättningar. I första hand är det vatten och kolhydratreserver som bränns, i andra hand fetter. För att få en ihållande effekt måste en omläggning av kosten också ske. Det räcker inte med att tro att en måltidsersättning i en viss tid gör under.

Säljregler

Det är inte vilka medel som helst som får kalla sig för måltidsersättningar. Livsmedelsverket begränsar bruket av begreppet till de livsmedel som godkänns av myndigheten. För att bli godkänt måste måste innehållet i ersättningen till exempel ha en energimängd om mellan 840 till 1680 kJ per måltid. Det finns däremot inga krav på vitamin- eller mineralinnehåll, pris eller smak. Innehållet i de olika måltidsersättningarna som finns på marknaden kan därför skilja sig kraftigt. Om måltidsersättningarna ska fungera utan att kroppen riskerar att bli undernärd, gäller det att kika noga på innehållsförteckningen. Det finns ersättningar som ger alla de mineraler, vitaminer och enzymer som kroppen behöver för att fungera. Det gäller bara att hitta dem.

Fördelar

Fördelen med måltidsersättningar är att de ger snabba och konkreta resultat vid viktnedgång utan att användaren drabbas av vitaminbrist. Det ger en bevisad effekt då energiintaget garanterat blir mindre än vad en person gör av med, i det fall som personen följer de anvisningar som finns. Ett par, tre veckor med måltidsersättningar kan också ge en person chansen att ställa om sin kost i ett längre perspektiv. Bäst fungerar metoden om ett träningsprogram också läggs upp.

Nackdelar

Det finns en del nackdelar att tänka på för den som funderar på att använda måltidsersättningar. För det första är det mycket dyrt att håla sig med måltidsersättningar. Kostnaden drar gärna iväg. För det andra är diet med ersättningar en kortsiktig lösning som inte räcker i sig. Det är ingen mirakelkur som gör att alla problem försvinner.

En person som använder sig av måltidsersättningar behöver använda tiden för bruket till att lägga om kosten och börja ett motionsprogram för att få ett bestående resultat. Dessutom är många måltidsersättningar söta till smaken, vilket ger en vana vid intag av sötsaker. Det kan ge svårigheter efter dieten. Inte minst så går det att gå ner en tre fyra kilo genom att svälta sig utan dyra måltidsersättningar också. Effekten är ungefär densamma enligt många läkare.

Gå ner i vikt

Bantningstips

Måltidsersättning Diet Shake
En helt ny och fantastiskt god måltidsersättning!
Pris: 219 kr

Karnitin

Carnitine FX
Aminosyran L-karnitin omvandlar fett till energi.
Pris: 139 kr

Fettförbränning

Burn
Öka fettförbränningen och minska sötsuget!
Pris: 269 kr