LCHF-metoden

LCHF-metoden är en svensk metod som blivit mäkta populär på senare tid. Metoden går ut på att hålla sig till kött, mejeriprodukter och grönsaker samt undvika kolhydrater och socker.

Vetenskapen har visat att bantningskurer som liknar LCHF fungerar både som viktminskande diet och för diabetes 2-patienter. Trots det är LCHF-metoden kontroversiell, inte minst för att den går stick i stäv med gängse dietdirektiv.

Förkortningen LCHF står för ”low carb, high fat” och är således en diet som ser fettrik kost som bra för kroppen och kolhydratrik kost som något som bör undvikas. I korthet innebär det att det går fint att äta kött, fisk, ägg och grönsaker som växer ovan jord. Naturligt fett som smör och nötter går också alldeles utmärkt att äta liksom mjölkprodukter av alla de slag.

LCHF-metoden
Kött och grönsaker förespråkas av LCHF-metoden, men undvik kolhydrater.

Däremot hålls det igen på potatis, pasta och ris, sådant som innehåller stora mängder kolhydrater. Bröd är en sällsynt företeelse. Allt som innehåller mer än fem gram kolhydrater per 100 gram födoämne undviks. Även socker undviks i möjligaste mån, liksom artificiella ingredienser över huvud taget. Det betyder även att frukt äts sparsamt bland de som följer LCHF-metoden. Alkohol i form av vin är okej. Däremot är öl inte bra.

Poängen med LCHF

Enligt LCHF-filosofin blir alla kolhydrater som intas av kroppen nedbrutna till enkla sockerarter innan de tas upp i kroppen. Då stiger blodsockret och därmed också insulinhalten, då insulin är det hormon som söker reglera sockerhalten i blodet. När insulinhalten blir hög i kroppen hindras den naturliga fettförbränningen, samtidigt som sockret snabbt går åt i kroppen. Resultatet blir låg fettförbränning och återkommande hungerkänslor.

Genom att hålla nere på antalet kolhydrater och den sockermängd som vi får i oss kan vi bli mätta utan att gå upp i vikt. Genom att äta rätt enligt LCHF går vi snarare ner i vikt, då fettförbränningen blir god och sockernivån i blodet låg med metoden. Vi består själva av stora mängder fetter och det är därför naturligt för oss att äta den.

Vad säger förespråkarna

Förespråkare för dieten menar att den typ av kost som LCHF-metoden förordar är den naturliga kosten för människan och kallar den gärna själva för njutmetoden. De anser att de är ett samlingsnamn för all hälsosam kost över huvud taget. All mat som förespråkas är naturlig och ingår i vårt naturliga sortiment, det som vi är programmerade för att äta.

Dieten är nyttig då de kostråd som vi får till livs i dagens samhälle orsakar många av de välfärdssjukdomar som finns i dagens samhälle. Genom LCHF ges en långsiktig nedgång i vikt och förbättrar blodsockret, ger mindre utslag på kroppen och kan minska problem med akne, migrän och astma. En av de mest kända förespråkarna för kosten är läkaren och debattören Annika Dahlqvist.
Idag har LCHF-metoden blivit en godkänd bantningskur av Socialstyrelsen när det gäller behandling av övervikt och diabetes av typ 2, vilket indikerar att dieten kan vara bra för vissa personer.

Vad säger andra

LCHF-metoden ses som mycket kontroversiell då den går på tvärs med gängse sätt att ge kostråd. Den största kritiken riktas mot att kosten lär kunna ge en ökad kolesterolhalt i kroppen. Studier visar dock på stadig viktnedgång för personer som använder sig av metoden och att diabetespatienter verkligen får en bättre hälsa. Däremot är dieten kanske inte helt lämplig för personer som inte äter kött eller för den som anser att stor köttkonsumtion inte är försvarbart ur miljösynpunkt.

Gå ner i vikt

Bantningstips

Måltidsersättning Diet Shake
En helt ny och fantastiskt god måltidsersättning!
Pris: 219 kr

Karnitin

Carnitine FX
Aminosyran L-karnitin omvandlar fett till energi.
Pris: 139 kr

Fettförbränning

Burn
Öka fettförbränningen och minska sötsuget!
Pris: 269 kr