Bantningspiller

Bantningspiller – drömmen för många som kämpar med sin vikt. Förhoppningen att ett piller ska förändra en hel kroppsform har dock långt kvar tills det är en verklighet. Det finns däremot en del piller som kan hjälpa på vägen, men att välja rätt är mycket svårt i en djungel av preparat som lovar både det ena och det andra. Vissa piller är faktiskt direkt farliga.

Drömmen för många som känner att de lider av övervikt är att kunna äta piller mot fetman. Därför har det också under en längre tid funnits piller på marknaden som sägs ge en garanterad viktminskning. Nya och bättre medel kommer ut med jämna mellanrum. Vissa fungerar verkligen. Men är de värda priset?

Bantningspiller
Många drömmer om att ett piller ska lösa problemen.

Allmänt

På internet och i hälsokostbutiker finns en uppsjö av olika piller som uppges ge viktminskande effekter. De flesta piller ger en effekt på serotoninhalten i kroppen, vilket minskar som aptitnedsättande. En vanlig ingrediens är sibutramin, det medel som bland annat receptbelagda Reductil är byggd av. Ett vanligt medel på marknaden för receptfria piller är Lepigen, som säljs som naturmedel. Andra bantningspiller bygger på den effekt äppelcidervinäger ger i form av minskad aptit.

Effekter

Effekterna varierar och är beroende på person, men även de medel som klassas som läkemedel ger en ganska begränsad effekt. De tar inte alls bort vikten av att hålla diet och röra sig, utan är istället komplement till en grundlig omläggning av livsstil. Vissa medel är faktiskt direkt hälsofarliga att äta. Medel som innehåller dopaminhöjande medel är till exempel förbjudna i Sverige då de är beroendeframkallande och hälsofarliga, men kan ibland köpas på internet i alla fall. Medel som innehåller efedrin är sådana piller.

Alli

Under våren 2009 introducerades medlet Alli på den svenska marknaden. Medlet har utvecklats från det tidigare Xenical. Medlet säljs receptfritt på Apoteket och har en dokumenterad så kallad antabuseffekt som helt enkelt hämmar fettupptaget i tarmen. Minskningen är upp till 30 % om medicinen tas tre gånger per dag i samband med måltid. Priset ligger på 500 kr per månad.

Alli fungerar dåligt för personer som tagit till sig en lågkolhydratkost och rekommenderas inte för personer under 18 år, gravida eller ammande kvinnor. För att få medlet att fungera behövs en fettreducerad kost. Medlet kommer också med en otäck bieffekt. Diarréer är mycket vanliga. Dessutom är effekten ganska liten. Testpersoner går i snitt ner fyra kilo extra första året preparatet används. De påföljande åren märks en än mindre skillnad.

Reductil

Reductil är i grunden en antidepressiv medicin som visat sig effektiv mot övervikt. Medicinen ger en minskad aptit och tas en gång om dagen och säljs på recept. Studier har visat att medicinen ger 4,4 kg mer i viktminskning jämfört med personer som inte äter medlet – per år.

Reductil ska absolut inte användas av personer som har problem med blodtrycket eller som lider av ätstörningar. Vanliga biverkningar för andra personer är förstoppning, muntorrhet, problem med att sova och ett högre blodtryck.

Acomplia

Det tidigare tillåtna men receptbelagda Acomplia har en ingrediens som påverkar hjärnan i så form att intresset för bland annat mat minskar. Det ger en viktminskning. Problemet är bara att hela en av tio personer drabbas av depressioner. Därför har medlet dragits in från marknaden.

Gå ner i vikt

Bantningstips

Måltidsersättning Diet Shake
En helt ny och fantastiskt god måltidsersättning!
Pris: 219 kr

Karnitin

Carnitine FX
Aminosyran L-karnitin omvandlar fett till energi.
Pris: 139 kr

Fettförbränning

Burn
Öka fettförbränningen och minska sötsuget!
Pris: 269 kr