Atkinsmetoden

Robert Atkins var läkare och specialist på allt som hade med hjärtat att göra. Han grundade Atkins Center for Complementary Medicine i New York och är underförstått den största förespråkaren för glykemiskt index (GI metoden). Hans idéer grundar sig i att hålla en proteinrik samt kolhydratsnål kost, vilket är snarlik men ändå omgångsrikare metod än GI metoden.

Atkinsmetoden handlar om att äta sig mätt samtidigt som man äter sunt och hälsorikt. Här gäller det att tänka på sin kost men också på vad kosten gör. Äter du rätt så har du följande positiva effekter:

 • Du går ner i vikt utan att snåla på kalorierna
 • Ditt immunförsvar blir starkare
 • Din hjärna och ditt minne blir trimmat
 • Du minimerar risker för hjärt- samt kärlsjukdomar
 • Du ökar din livslängd
 • Du undviker folksjukdomar så som tex vuxendiabetes

Atkinsmetoden

Viktminskning & bantning med Atkins diet

Visst blir man förundrad när många blir medvetna om sin fettkonsumtion och drar ner på allt som heter fett, genom att ersätta det med tex lightprodukter, men ändå så blir i-landsbefolkningen allt mer överviktig och tröttare. Det tråkiga är att det inte är fettet som är boven i dramat, utan kolhydraterna. Mycket av vår kost idag består av socker, salt samt kolhydrater som vi inte lägger märke till. Istället försöker vi utrota fetter som är egentligen källan till energi för oss människor, och äter man rätt fetter så kan man äta dem med gott samvete.

Många vet inte om att när man äter mycket kolhydrater så ska dessa som mycket annat omvandlas till glukos i vår ämnesomsättning. När de i sin tur inte förbränns, så lagras glukosen i våra kroppar som fett. Dvs du kan gå upp i vikt, utan att äta fet mat. Har man dessutom dålig ämnesomsättning och låg energiförbräning ökar även fetman. Undviker man motion och fysiska aktiviteter då lagrar kroppen allt glukos, istället för att bränna den, vilket i sin tur bidrar till ännu mer fettansamlingar i kroppen. Som med många andra metoder för bantning krävs det att man har en fysisk aktivitet och motionerar för att kunna gå ner i vikt.

Atkinsdieten består av flera stadier. Målet är att sänka kolhydratintaget samtidigt som fettförbränningen ökar. När man genomgått de första stadierna, då kan man i sista stadiet njuta av att vara slank och må bra under resten av livet. Men detta görs inte av sig själv, lika mycket arbete det tog för att "göda kalven" kommer det att ta för att gå ner i vikt. Spelar man sina kort rätt, då kommer det gå undan som ett expresståg.

Du går effektivt ner i vikt med Atkinsmetoden och får dessutom:
 • Äta tills du blir mätt, utan att bli proppmätt
 • Kontroll över ditt matbegär
 • Njuta av nyttig, smakrik men framför allt god mat
 • Småäta när suget tar över
 • Matrutiner som förebygger dålig hälsa och ger dig en sund livsstil

Det här slipper du:
 • Ständiga hungerkänslor
 • Tänka kalorier och poäng hela tiden
 • Äta barnportioner
 • Undvika smör, majonnäs, grädde
 • Fetma och allt som hänger ihop

Hur fungerar bantning med atkinsmetoden?

Eftersom atkinsmetoden är förebild för GI metoden så blir det rätt vilken av dessa metoder man än väljer. Atkins grundade sina teorier och började förespråka dessa redan på 60-talet. Tiden som gick fick många av anhängarna att förbättra metoderna. Förespråkare för både atkinsmetdoen samt GI metoden förbättrar bantningsmetoderna anpassade till utvecklingen av samhällen och matkulturer. Grundstenarna är dock de samma. Minska kolhydraterna, öka intaget av kött, grönsaker och fett, fast inte fett som finns i glass, godis osv. Det klassiska rådet är som alltid att motionera regelbundet och ha ett aktivt liv. Köp en bok om atkinsmetoden, ta följe med eller led andra i din omgiving som har samma situation som du och motivera er tillsammans för att banta, motionera och ha ett sunt, långt och roligt liv.

Gå ner i vikt

Bantningstips

Måltidsersättning Diet Shake
En helt ny och fantastiskt god måltidsersättning!
Pris: 219 kr

Karnitin

Carnitine FX
Aminosyran L-karnitin omvandlar fett till energi.
Pris: 139 kr

Fettförbränning

Burn
Öka fettförbränningen och minska sötsuget!
Pris: 269 kr